Hangfal alátétek

Mely termékek hozzájárulnak a hangkép javításában. Általuk dinamikusabbá és hallgathatóbbá válnak a berendezések.

“A gránit (márvány) nagyon jó, stabil alapot adhat a különféle hangsugárzóknak, időnként jól működhetnek, mint komplett készülékállvány, vagy készülékalátét.

Tudomásom szerint több fajtának, pl. a teljesen fekete Black Jet-nek hasonló mágneses tulajdonságai vannak, mint Cables Demag-jának, így a ráhelyezett CD-k, hanglemezek hangját javít(hat)ják, a velük közvetlenül érintkező CD-játszók, DAC-ok, stb. felbontását növelik, hangjukat hallgathatóbbá teszik.
Magam is használok gránitokat házimozi hangsugárzóim alatt, illetve a fekete változatot digitális készülékeim alatt, azokkal közvetlenül érintkezve, alájuk tüskéket téve – minden kő pontos méretben, nagyon szép felülettel készült! …és most jön a lényeg.
Valamikor 15+ évvel ezelőtt Sonus Faber hangsugárzókat hallgattam, minden típusukat személyesen “ismertem”. Mindegyikre jellemző volt a sokáig hallgatható, barátságos, tipikus SF-hangzás (az már csak saját vélemény, hogy Franco Serblin félreállításával megszűnt az igazi SF-csoda). A két drágábbik állványuk alja, valamint az egyetlen alátét, amit be lehetett szerezni a gyártól homokkőből készült. Abban az időben hosszasan “elidőztem” ezekkel a kövekkel.
Összehasonlítva azokat azonos méretű gránittal, márvánnyal, mészkővel. Azt tapasztaltam, hogy a homokkőnek jellegzetes, meleg “sonusfaberes” hangja van, sokkal “hallgathatóbb”, mint a többi. Legjobban a mészkő közelítette meg, hangban legtávolabb pedig a márvány volt tőle – azt nem tudtam megszeretni, sőt Audiostatic hangsugárzóm hangját sikerült márvány alátétekkel teljesen tönkretenni, szóval a márvánnyal óvatosan.

Ezen “kísérletek” az évek alatt teljesen elfelejtődtek – többet nem gondoltam rájuk. Aztán most, az év első napjaiban kitaláltam, hogy készíttetek “sztereo” hangsugárzóim alá is gránit alátéteket. Megmértem (szélesség, hosszúság), s a végleges magasságon gondolkodva egyszer csak ismét eszembe jutottak a 15 évvel ezelőtti emlékek, s végül homokkőből rendeltem az alátéteket. Megérkeztek, s látva azokat, Kristófnak azt írtam “ezek a kövek élnek” – szinte sajnáltam rájuk tenni a hangsugárzókat.
Végül persze mégiscsak rájuk tettem, s azóta meghallgattam 10-12 CD-t mindenféle műfajban (opera, freejazz, progresszív rock), s azt kell mondjam, hasonló érzés kerített hatalmába, mint amikor egy régi, nagyon kedves ismerőst újra látunk! A homokkőnek köszönhetően a hang mindenféle szempontból javult (ahogy egy szilárd alátámasztástól várnánk), viszont a gránit (pláne a márvány) hidegsége, “sarkossága” nélkül. A hangkép kifejezetten “felmelegedett”, mélyebbre “hangolt”, a hallgathatóság, a zenehallgatási kedv nagymértékben javult. Általában valamilyen tüskés alátétet használ mindenki álló hangsugárzójához. Egy időben én is, de mindig volt valami bajom vele, rátesz valami plusz keménységet a hangra, így helyette Sicomin kockákat, illetve tölgyfa gombokat használtam. Most kipróbáltam azt a változatot, hogy a hangsugárzókat közvetlenül rátettem a homokkőre, apró blu tack darabokkal “ráragasztva” – pl. az Etalon is, bár ajánl a hangfalaihoz tüskéket, alaphelyzetben mégis a méhpempővel történő padlóhoz ragasztást javasolja.

Az eredmény hatalmas (mondom hatalmas, megfogott, mélyre menő basszus), hátborzongatóan élő énekhangok, simogató, hihető hangszerek – nagyon nagy élmény. Sajnos a tér mélysége a “leragasztott” változatban csökken, de a tónusok és a mélyre hangolt hangkép magával ragadó. Akik szeretik az “olasz” iskolát, a mélyebb tónusú hangképet, fontos az énekhang, feltétlenül vegyék figyelembe a homokkövet, mint rendkívül jó hangsugárzó alátámasztást!”

 

 

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.